Actueel

Woningbouwcorporaties actueel

Woningcorporatie kan geen accountant vinden

ONZE REACTIE OP HET ARTIKEL IN FD

Q-Concepts Accountancy is het volledig eens met het optrekken van de grens naar 2.500 eenheden. Veelgehoord punt bij alle ontwikkelingen in de sector de afgelopen jaren is het indammen van de administratieve lasten en wij herkennen ons volledig in hetgeen geschetst wordt in het artikel.

 

Q-Concepts is één van die kantoren die inspringt op de "move" naar boven van de Big4 kantoren, of zelfs de grootste 10 kantoren. Die kunnen de vraag niet aan en dat komt uiteindelijk natuurlijk terug in de prijs en dus de administratieve lasten van de corporatie. Met het optrekken van de grens ontstaat er meer ruimte voor kantoren als Q-Concepts die zich als niet OOB-vergunninghouder met een jarenlange specialisatie in de sector een kwalitatief goed alternatief kunnen bieden.

 

FD woco artikel 2 mei 2017

Lees meer...

Uw planning en Qontrol cyclus versnellen in een hectisch jaar: Q-tips

 

De meeste woningcorporaties hebben de jaarrekening en de accountantscontrole recent afgerond of zijn bezig met de laatste loodjes. Daarna moet voor 1 juli de dVi nog afgerond worden en dan zit het verslagjaar 2015 erop. Bij velen zal het traject van de afronding in samenwerking met de accountant behoorlijk hectisch zijn geweest.

Voor het verslagjaar 2016 wordt de deadline van 1 juli  door de minister vooralsnog met 2 maanden vervroegd naar 1 mei. Er gonzen geluiden in de markt dat deze vervroegde deadline mogelijk nog met 1 jaar wordt uitgesteld, maar vooralsnog kunt u er vanuit gaan dat op 1 mei 2017 zowel de jaarrekening als de dVi gereed en gecontroleerd dient te zijn door uw accountant. Hierdoor moeten veel corporaties en hun financiële afdelingen hun proces rondom de jaarrekening gaan versnellen! Dit vergt inzet van zowel  corporaties als accountants. De controles van verschillende corporaties worden eerder uitgevoerd en mogelijkheden ten aanzien van de doorlooptijd worden beperkt.

Door de implementatie van de herziene woningwet staat er in 2016 en 2017 natuurlijk nog veel meer te gebeuren. Deze implementatie vraagt veel van de corporatie in zijn geheel maar ook zeker van de financiële afdeling.

Lees meer...

Woningwet voor kleine corporaties: Ondanks verlicht regime een zware kluif

De jaarrekening 2015 en dVi 2015 is inmiddels afgerond en nu komt de invoering van de woningwet bij alle corporaties weer volop in beeld. Voor het einde van het jaar dienen verschillende stappen genomen te worden en dient de strategie ook afgestemd te worden met gemeenten en huurders. De nieuwe woningwet is misschien wel de grootste wijziging in het bestel sinds de brutering in de jaren ’90. Dit brengt veel werk met zich mee voor alle corporaties en ondanks het verlichte regime voor kleine corporaties zal de implementatie van de woningwet een hele kluif worden. In dit artikel wordt vooral ingegaan op de gevolgen van de woningwet voor kleine corporaties die onder het verlicht regime vallen.

Lees meer...

Marktwaardewaardering welke stappen moeten corporaties zetten voor de jaarrekening: Q-tips

 

Met ingang van de jaarrekening 2016 zijn alle toegelaten instellingen verplicht om haar vastgoed tegen marktwaarde in verhuurde staat te waarderen. Voor corporaties die in 2015 nog op bedrijfswaarde waardeerden betekent dit het doorvoeren een stelselwijziging. Dit laatste heeft weer tot gevolg dat niet alleen de marktwaarde 2016 bepaald moet worden, maar ook de marktwaarde 2014 en 2015 zodat vergelijkende cijfers van zowel de balans als de winst- en verliesrekening ook het vereiste inzicht geven. In de jaarrekening 2012 heeft een dergelijke vrijwel sectorbrede ingrijpende stelselwijziging plaatsgevonden en heeft u waarschijnlijk ook geconstateerd dat de uitwerking en verwerking hiervan vaak meer tijd kost dan gedacht.

Lees meer...

Q_Concepts NBA zoekt RA als bestuurslid - Accountancy vanmorgen https://t.co/PrOvpiUlx7
Q_Concepts Voor u de Beste WENSEN voor 2018, voor ons de Beste MENSEN in 2018! Wij trappen dit jaar feestelijk af; in januari… https://t.co/oFtgTam5O3
Q_Concepts Babette sluit de week af: Topdrukte op kantoor bij Achmea Investment Management #corporatemovie #team #dinerhttps://t.co/RN7PG12ZIy
Q_Concepts Om een boost te geven aan ons Talent Management Programma is @ErikvdMost nu ook Insights practitioner. Zo geven we,… https://t.co/3CpsW9zeqh
Q_Concepts Ondertussen in de week van Babette Kouwenhoven: Momenteel op project bij Achmea Investment Management: inrichten… https://t.co/m4Fgkba9fp